Wat ik kost

Richtlijnen kan ik geven: 99 cent per woord, 99 euro per uur voor redactiewerk, 125 voor advieswerk, 650 euro voor een lezing over de wonderen van het menselijk taalvermogen, 775 voor een gastcollege of korte workshop, 1750 voor een masterclass over bijvoorbeeld onderzoek toegankelijk en aantrekkelijk maken voor niet-vakgenoten. *

Maar op meer of op minder uitkomen gebeurt me ook. Omdat geen twee opdrachten hetzelfde zijn.

Een offerte maak ik graag, zodra duidelijk is wat er precies van me verlangd wordt.

*Tarieven zijn exclusief 21 procent BTW, die ik van de Belastingdienst in elk geval altijd moet berekenen over advies- en redactiewerk. Alleen in de journalistiek  hoeft dat niet, en doe ik het ook niet. Het onderwijs is tegenwoordig iets ingewikkelder, maar ik ben opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Als de instelling waar ik onderwijs geef dat ook is dan komt er geen BTW bij te pas. En er is ook nog steeds een ontheffing voor min of meer officiële beroepsopleidingen die de overheid erkent of betaalt.