Liesbeths Onaffe

Liesbeths Onaffe

Kan dat, het woord ‘Onaffe’ gebruiken als een zelfstandig naamwoord? Wel als je Liesbeth Koenen (1958-2020) heet. Lang, heel lang werkte ze aan een boek over de wonderen van ons taalvermogen, verpakt in een aantal opmerkelijke gebeurtenissen uit de werkelijkheid. Zoals Genie, een Amerikaans meisje dat in 1970 al dertien jaar oud was maar door een gruwelijke vader nooit had mogen praten. Kon Genie dat daarna nog leren?

Liesbeth verdiepte zich eindeloos in case histories als deze. Maar helaas, het boek kwam niet af. De werktitel die de uitgever hoorde, ‘Het geval Genie en andere wonderen van ons taalvermogen’, werd voor haar zelf ‘Liesbeths Onaffe’.

Helemaal onaf? Nee. In juli 2020, een maand voor haar dood, schreef ze: (er is) ‘wel een heel stuk klaar, waarin idioot veel research en ander bloed en zweet en tranen zitten. En volgens mij heeft dat wel degelijk prima (los) leesbare teksten opgeleverd. Die voorgoed op een ouwe pc laten desintegreren leek me geen enkel doel dienen. Daarom voor wie het maar wil lezen deze pdf.’

Deze pdf is Liesbeths Onaffe. Haar dank gaat daarbij uit naar Rik Smits, met wie ze naar eigen zeggen ‘ontelbare opwindende uren’ over taal gesproken heeft.

Veel plezier!